Talent Stimuleren
workshop ‘Een andere kijk’ (i.s.m. Nathalie van Kordelaar & Esther de Boer)
De workshopleiders zijn de auteurs van de boeken Een andere kijk op hoogbegaafdheid en Een andere kijk op (onder)presteren.
Voor ons is het helder dat hoogbegaafdheid zeker niet alleen om cognitie, om IQ, draait. En ook niet om prestaties. Wij benaderen hoogbegaafdheid liever als hoogalert zijn, zowel op cognitief vlak als op gevoelsmatig en zintuiglijk gebied.
Om hoogbegaafde kinderen (en hoogbegaafde volwassenen) tot hun recht en tot bloei te laten komen zijn 3 zaken van groot belang:
- echt contact maken
- ruimte bieden
- handelen vanuit vertrouwen
Dit betekent dat je als leraar of opvoeder van een hoogbegaafd kind je best moet doen om dit kind echt te leren kennen, en dat je daarbij ook continu zelf in de spiegel moet (durven) kijken.
Een andere kijk op hoogbegaafdheid en op (onder)presteren vraagt immers ook een andere kijk op jezelf als begeleider en op het onderwijs en de opvoeding die je biedt.
In deze workshop gaan we, interactief, in op:
- Ruimte, contact en vertrouwen als basisprincipes: hoe breng je dat in de praktijk?
- Vanuit authenticiteit hoogbegaafde kinderen begeleiden. Kijk eens in de spiegel…
- Het belang van psycho-educatie (voor zowel kind als omgeving) om te komen tot groei
Tijdens de Conferentie ‘Bijzonder begaafd’ (pdf van onze presentatie via deze website beschikbaar)
(28 september 2016)
workshop ‘Ruimte bieden vanuit contact en vertrouwen’
Dé hoogbegaafde bestaat niet. En dus is er ook niet één juiste manier om alle hoogbegaafde kinderen tegemoet te komen. Verrijken betekent voor iedere leerling iets anders. Ieder hoogbegaafd kind zal dus iets anders van jou nodig hebben. Maar… dit geldt voor alle kinderen! Het onderwijs kan mooier en rijker worden door uit te gaan van verschillen tussen mensen, door ruimte te bieden aan ieders kwaliteiten en wensen en door te leren van elkaar. Leerlingen weten en kunnen al veel meer dan je denkt; ze worden stelselmatig onderschat. Geef de leerling meer zeggenschap over het eigen leren en motivatieproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat maakt het leven van de leerkracht niet alleen eenvoudiger, maar ook vele malen interessanter. Durf jij je te laten verrassen door je leerlingen?
In deze workshop gaan we vooral in op de praktijk en op vragen van deelnemers. Uitgangspunten zijn steeds authentiek contact, vertrouwen in je leerling en in jezelf en ruimte. Hoe ga je vanuit contact en vertrouwen het gesprek mét het kind aan? Wat wil hij of zij bereiken? Wat wil jij bereiken? Hoe geef je ruimte aan leren, eigenheid, creativiteit, verwondering en persoonlijke ontwikkeling?
Tijdens de Conferentie ‘Bijzonder begaafd’ (pdf van mijn presentatie via deze website beschikbaar)
(10 november 2015)
workshop ‘Ruimte voor verrijking’
Het gaat bij hoogbegaafdheid niet om prestaties. Het gaat er zelfs niet om dat je het beste uit je hoogbegaafde leerlingen haalt. Het gaat om hun ‘zijn’ en om het ‘mogen zijn’. Hoe kun je hoogbegaafde leerlingen tegemoet treden in hun ontwikkeling van dit ‘zijn’? Wat vraag je van hen? Wat biedt je ze aan? De toverwoorden zijn contact en ruimte. In deze workshop verkennen we de mogelijkheden die je als leerkracht hebt om dit contact en deze ruimte vorm te geven.
Tijdens de Conferentie ‘Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid’
(11 & 12 november 2014)
Date
November 11, 2014
Category
Lezingen/workshops, Opdrachtgevers