2wicked | Ik faal, jij faalt, wij falen
20270
post-template-default,single,single-post,postid-20270,single-format-standard,hazel-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.3,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ik faal, jij faalt, wij falen

Het valt zo vies tegen als iets misgaat. Als je niet bereikt wat je je had voorgenomen. Als iets ondanks oefenen en doorzetten toch niet lukt.
Het gevoel van Falen, met hoofdletter F, overweldigt je.

Klinkt dit zwaar en overdreven? Kan zijn, maar zo voelt het soms wel! Piekerend lig je wakker, analyserend waar het mis ging en wat je anders had moeten doen. Had je het anders kúnnen doen? Het is zo’n rotgevoel, dat je het uit alle macht rationeel probeert te overstemmen.

Randy Pausch zei: “Ervaring is wat je krijgt, als je niet hebt gekregen wat je wilde.”

Zo bekeken is falen eigenlijk een geschenk: je bent een ervaring rijker. Je mag er iets van leren. Het falen stuurt je in een nieuwe richting waarvan je later wellicht zult denken dat het ’t beste is wat je ooit is overkomen (ook al voelt dat nog even niet zo).
Als moeder, als lerares en als coach probeer ik (hoogbegaafde) kinderen ervan te overtuigen dat onwennigheid en falen erbij hoort als je iets nieuws probeert, als je aan het leren bent. Niet een pietsie zenuwachtig, geen fouten gemaakt? Dan deed je dus iets wat je al kon, of wat in ieder geval geen uitdaging was voor je. Wel een fout gemaakt? Is er iemand gewond of dood? Nee? Kijk eens naar buiten: draait de wereld gewoon door? Ja? Mooi, dan is het drama dus beperkt, of misschien helemaal geen drama….
Ook in falen kun je beter worden. Hoe? Door te oefenen! Door veel uitdagingen aan te gaan en dingen te doen die je eigenlijk wel spannend vindt. Leer Falen, met hoofdletter F! Wie weet wat voor moois je op je pad nog tegenkomt.

(en als je nog iets leuks zoekt om jezelf er af en toe aan te herinneren om te falen: coole cartoon van GapingVoid)